Veliki servis

Veliki servis je uobičajeni naziv servisa koji obuhvata zamjenu seta zupčastog remena. Ovaj servis se radi po preporuci proizvođača vozila a kreće se od 60.000 – 90.000 km ili nakon 5 godina korištenja vozila. Svakako ne treba zanemariti i vremensku granicu za obavljanje ovog servisa jer ima veliki broj vozača koji ne prelaze godišnje veliki broj kilometara.
Zupčasti remen pokreće razvodni mehanizam, odnosno povezuje radilicu (koljenasto vratilo) i bregastu osovinu motora ali služi i za pokretanje drugih dijelova motora kao što su pumpa vode, pumpa ulja, balansirajuća vratila i razvodnik paljenja.
Pucanje zupčastog remena ili njegovo preskakanje uzrokuje veliku havaruju motora. Naime, u tom slučaju dolazi do sudaranja klipova i ventila i obično stradaju samo ventili ali u nekim slučajevima može doći i do oštećenja klipova i klipnjače te bregastog vratila, a kod visokih okretaja može uzrokovati veći kvar motora što rezultira velikim troškovima.

Zamjena zupčastog remena se mora obaviti kod stručnog majstora prvenstveno u ovlaštenom servisu jer je vrlo bitno da se zamjenom remena ne poremeti faza otvaranja i zatvaranja ventila. U slučaju da se to dogodi može doći do sudaranja klipova i ventila što opet rezultira velikim kvarom. Kod promjene pogonskom remenja treba promjeniti cijeli set u koji u pravili spadaju: zupčasti remen, trakasti (kanalni) remen, klizači (vodilice), natezači (španeri), a najčešće je potrebno zamjeniti i vodenu pumpu.
Zabluda je da vozila čiji motori imaju lanac umjesto zupčastog remena ne zahtjevaju veliki servis. U tim, slučajevima se ne mjenja lanac ali je potrebno zamjeniti trakasti remen, vodilice, španer, vodenu pumpu,…

Klijenti o nama